Op 24 februari wordt de schijnbare rust rond de stadionplannen verbroken door de presentatie van een manifest. Stadionopzuid.nl komt met Het beste voor Feyenoord en Rotterdam!, waarin kritisch wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid en logistieke invulling van de plannen voor Feyenoord City.

Het nieuws wordt opgepikt door het Algemeen Dagblad. Vier dagen na de presentatie van het manifest verschijnt in het AD een column van sportjournalist Sjoerd Mossou. Met meer dan 100.000 volgers op Twitter heeft hij invloed op de publieke opinie. Titel van de column: ‘Scepsis over Feyenoord City’.

Sporteconoom

Een kritische column is niet vreemd. Opmerkelijker wordt het wanneer Mossou en Mikos Gouka – AD-Feyenoordwatcher, goed voor 35.700 volgers op Twitterhand in hand een groot artikel schrijven dat op 3 maart in de zaterdagkrant verschijnt. ‘Het gemopper en het cynisme zijn in volle glorie terug bij Feyenoord. Dat is duidelijk terug te zien in de weerstand tegen Feyenoord City’, begint het artikel. Sporteconoom Tsjalle van den Burg wordt opgevoerd. De Feyenoordsupporter uit Twente laat zich zeer kritisch uit over het nieuwbouwproject. Zijn citaten beslaan bijna een kwart van het artikel.

Het krijgt er de schijn van dat het AD de lobby steunt die vindt dat de oude Kuip moet blijven.

Vol gas

Terwijl andere grote kranten op dat moment nog geen aanleiding zien om te berichten over de perikelen rond Feyenoord City, volgen op 5 maart meer artikelen uit de AD-koker. Ze worden geschreven door Marcel Potters, Feyenoordfan, journalist en hofleverancier van Feyenoord City-artikelen.

In het stuk ‘Feyenoord City mag geen tweede Hoekse Lijn-debacle worden’ uit Marijke Mulder namens Stadionopzuid.nl haar zorgen over de financiële haalbaarheid van het project. Daarna start ad.nl een poll, met als uitkomst een nieuw artikel: ‘67 procent van stemmers in AD-poll: Stadionplan Feyenoord onverantwoord’. Meer dan 10.000 mensen stemden.

Politiek

De poll krijgt de functie van een petitie als de krant de discussie doortrekt naar de politiek. Potters bundelt zijn krachten met AD-stadhuisverslaggever Antti Liukku. Het gezamenlijke artikel op 6 maart begint met ‘De vrees van de plannenmakers is bewaarheid: Feyenoord City is alsnog inzet van de raadsverkiezingen. […] De plots oplaaiende discussie kan zomaar uitgroeien tot een ‘game changer’.’ Het lijkt sterk op een anti-Feyenoord City-offensief. De krant houdt het momentum vast:

7 maart: ‘Feyenoord Supportersraad laakt uitlatingen zegsman Feyenoord City’, waarin de raad ontkent betrokkenen te worden bij de plannen.
8 maart: ‘Wethouder Visser: Goldman Sachs is beste bank die je kunt binnenhalen’, met kritische vragen over De Kuip als onderpand aan wethouder Visser.
9 maart: ‘Achterban supportersclub Feyenoord verdeeld over bouw nieuw stadion’, een kop die voor zich spreekt.
10 maart: ‘Waarom Goldman Sachs een Kuip wil bouwen’. Een genuanceerder artikel over de redenen van de Amerikaanse bank om het stadion te financieren.

Oproep

Is Algemeen Dagblad aan het sturen in het Feyenoord City-debat? Het valt haast niet te ontkennen. Wessel Penning schrijft in zijn column van 9 maart: ‘De stadiontrein mag dan rijden, en hard ook, hij is nog te stoppen.’ Het klinkt als een oproep tot protest.

(Dit artikel beslaat de periode 24 februari tot en met 10 maart)

RandstadVandaag-banner

Reactie

Stijn Hustinx, chef AD Rotterdams Dagblad, laat per mail weten dat het AD zich niet herkent in bovenstaande berichtgeving.

‘Het AD doet al jarenlang verslag van de discussie over en plannen voor een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord. In alle facetten, met evenveel aandacht voor de voor- als tegenstanders. Waarbij onze onafhankelijkheid hoog in het vaandel staat geschreven.

‘Afgelopen periode kreeg de beweging die ageert tegen het nieuwe stadion en/of vooral ijvert voor het behoud van het huidige stadion nieuw elan. Logischerwijs besteedt het AD daaraan aandacht. De conclusie dat het AD stelling neemt in deze discussie klopt niet.’

Hustinx wijst op het AD-artikel van 10 maart waarin de directie van Goldman Sachs een toelichting geeft op de betrokkenheid bij Feyenoord City. En ook andere media berichten over Feyenoord City, stelt Hustinx. Hij wijst op een artikel in de Volkskrant op 12 maart.