Feyenoord deed namens Vermeer aangifte van zware mishandeling, en diende een vordering van €1150 voor de schade aan de grasmat. Verdachte meldde zichzelf nadat beelden van relschoppers openbaar waren gemaakt.

De aanhanger van FC Utrecht zei op zitting dat hij de fakkels niet zelf had meegenomen, maar dat hij ze van onbekende supporters kreeg aangereikt. ‘Pas later begreep ik dat het noodseinfakkels waren’. Hij ontkent bewust in de richting van Vermeer te hebben gegooid.

De Officier van Justitie pleitte ervoor de verdachte vrij te spreken van zware mishandeling, omdat niet kan worden aangetoond dat hij de intentie had anderen te verwonden. Wel wordt de voetbalfan verweten dat hij zijn omgeving in gevaar heeft gebracht. Ook hinderde hij Vermeer in zijn werk.

Raadsman Haze haalde in de verdediging van zijn cliënt de stoïcijnse filosoof Seneca aan, die wees op het gevaar van de opzwepende massa. De advocaat verzocht de rechter mee te laten wegen dat een veroordeling grote gevolgen heeft voor zijn cliënt.

Ook andere voetbalfans die verdacht worden van relschoppen bij de bekerfinale in 2016 staan vandaag voor de rechter. Naast de fakkelgooier moeten negen FC Utrecht-aanhangers zich verantwoorden voor geweld richting politie, medewerkers van het stadion en Feyenoordfans. Donderdag worden de zaken van drie Feyenoordfans behandeld. In alle zaken komt de uitspraak vrijdag 8 juni.

De bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord werd op 24 april 2016 gespeeld in de Kuip. Feyenoord won met 2-1.