YouTube Music bestaat uit een app en een desktopprogramma, maar is ook toegankelijk via een browser. Het uitrollen van de dienst verloopt in fases, dus nog niet iedereen mocht het programma gelijk uitproberen. Op Twitter waren dinsdag veel reacties van mensen die benieuwd waren naar de nieuwe dienst, maar nog geen toegang hadden.

Net als Spotify biedt YouTube Music een gratis versie aan met advertenties en een betaalde waar ze worden weggelaten (9,99 dollar per maand). YouTube had met YouTube Red al een betaalde dienst waarmee gebruikers advertentievrij video’s kunnen kijken. Red gaat door onder de naam YouTube Premium, waar voor 11,99 dollar per maand ook de advertentievrije muziekdienst in zit. In een artikel op de officiële blog van YouTube lijkt Google met de aankondiging it’s all here te beloven dat gebruikers alle muziek die op YouTube staat ook via YouTube Music kunnen luisteren.

Bron: youtu.be

YouTube Music lijkt qua interface op bestaande muziekstreamingdiensten, maar er zijn ook nieuwe elementen. Het programma is ingericht op audio, maar de gebruiker kan via instellingen aanzetten dat ook bijbehorende muziekvideo’s worden getoond. De dienst heeft ook een aantal Google-specifieke elementen, zoals slim zoeken (waarmee een gebruiker ook het nummer kan vinden als deze alleen een stuk van de songtekst weet) en aanbevelingen op basis van locatie (suggesties voor actieve muziek als je de sportschool binnenloopt).