Valentijnsboeketten van grote online bloemisten bevatten volgens Greenpeace veel restanten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de boeketten van De Bloemist, Euroflorist, Fleurop en Topbloemen. De onderzoekers testten drie boeketten per bloemist op 300 verschillende bestrijdingsmiddelen. Op de twaalf onderzochte boeketten zijn residuen van in totaal 43 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. In drie van de vier gemengde boeketten zijn restanten van in Nederland verboden middelen aangetroffen.

‘In de gemengde romantische boeketten van Fleurop en Topbloemen vonden we de grootste gifcocktails’, stellen de onderzoekers van Greenpeace. Volgens Michel Slingerland, marketing & sales manager van Fleurop, is het bedrijf ‘geschrokken over de uitkomsten van het onderzoek’. Hij zegt dat Fleurop achter de schermen maatregelen aan het nemen is om de duurzaamheid te vergroten. Een voorbeeld is het stimuleren van de certificering van aangesloten bloemisten. Edwin van Arkel is eigenaar van Topbloemen.nl en verbaasd over de bevindingen van Greenpeace. Zijn organisatie werkt net als Fleurop samen met lokale bloemisten die zelfstandig inkopen. ‘Vanaf 2014 stimuleren wij de lokale bloemist om zo duurzaam mogelijk in te kopen’, aldus Van Arkel.

Zowel Fleurop als Topbloemen.nl verwachten dat een nieuw keurmerk voor duurzame bloemen de consument duidelijkheid kan geven. Een dergelijk keurmerk lijkt op het Beter Leven Keurmerk voor vlees. Van Arkel zegt hierover dat Topbloemen.nl tot eind 2017 het keurmerk Fair Flowers Fair Plants heeft gevoerd.  Dit duurzaamheidslabel is van de markt verdwenen omdat er te weinig belangstelling voor was.  Greenpeace pleit in haar onderzoeksrapport voor het EKO-keurmerk die voldoet aan de strenge Europese wettelijke eisen voor biologische teelt van bloemen. Greenpeace ziet een nieuw keurmerk van de bloemisten als een eerste stap op weg naar 100% biologische bloementeelt.