‘HOLY MOLY! We hebben ’m! De Edison pop voor beste Nederlandstalig. Ik weet even niet wat me overkomt’, schreef de uitzinnige zangeres op haar Facebookpagina. De jury loofde haar voor het lef op haar plaat. ‘Onze monden vielen open toen we het recente werk hoorden van Roxeanne Hazes. Ze heeft de met de paplepel ingegoten snik een update gegeven voor een nieuwe generatie. Huize Hazes heeft er een nieuwe, grote ster bij’, In de jury zaten onder anderen Ruud de Wild (dj bij Radio 2) en muziekanalist Saul van Stapele.

De zwangere zangeres kaapte de oudste muziekprijs van Nederland weg voor oudgedienden BLØF en Spinvis, de andere twee genomineerden in de categorie Nederlandstalig. Lange tijd hoorde we niets van haar, maar haar comeback is een feit. Waar komt Roxeanne ineens vandaan?

Levenslied
Ze heeft natuurlijk haar achternaam mee. Haar vader André Hazes was de onovertroffen koning van het levenslied. Als klein meisje zingt Roxeanne vaak met haar vader. Ze schrijft ook nummers met hem. Niet gek dat Roxeanne en haar broertje André junior de stijl van hun vader bijna klakkeloos overnemen, nadat hij in 2004 overlijdt.

Paspoort

Geboren: 18 januari 1993, in Woerden
Debuut: 2007, met single Ik hou van jou
Privé: in maart 2017 verloofd met Erik Zwennes. Verwacht in 2018 eerste kind
Opvallend: broertje André Hazes junior was ook genomineerd, in de categorie Volksmuziek. Hij greep naast het beeldje.

In 2007 debuteert Roxeanne als zangeres in het tv-programma So you wanne be a popstar? Ze eindigt als vierde. In hetzelfde jaar brengt ze haar debuutsingle Ik hou van jou uit, een cover van de Nederlandse Eurovisiesongfestival-inzending van 1984. Bij optredens houden fans banners met ‘André Hazes’ boven hun hoofden.

Roxeanne en André junior bundelen in 2010 en 2012 hun krachten en maken twee albums. Die staan vol met covers van de nummers van hun vader. Ze lijken maar niet aan zijn muzikale nalatenschap te kunnen ontsnappen. Hun publiek bestaat vooral uit Hazes-fans, die de grootheid zelf nog steeds missen.

Ander geluid
In 2015 wordt het stil rond Roxeanne Hazes. Ze neemt de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Begin 2017 tekent ze bij platenlabel Top Notch, waar ook Broederliefde en Ronnie Flex zitten. Met In mijn bloed laat Roxeanne ineens een heel ander geluid horen. ‘Een tegelijk coole en kwetsbare popdiva die put uit rock en pop, het levenslied, R&B en dance’, omschrijft de Edisonjury haar stijl.

Roxeanne Hazes is gelukt wat haar broertje maar niet lijkt te lukken: uit de schaduw van haar vader stappen en een eigen muzikale weg vinden. Het werpt zijn vruchten af.