Tussen 2011 en 2017 lieten elf Nederlandse bedrijven, waaronder Shipkits, Hartman Marine Group, Boskalis en Acta Marine, schepen of onderdelen daarvan bouwen op de scheepswerf van Partner Stocznia in Polen. Daar zijn via mensenhandel tientallen Noord-Koreanen tewerk gesteld. Uitzendbureau Redshield levert de arbeidskrachten en stuurt het geld dat zij verdienen vervolgens naar Noord-Korea. Dat moet de bouw van langeafstandsraketten en kernwapens financieren, meent Breuker.

Nederlandse bedrijven niet op de hoogte

De betrokken Nederlandse bedrijven zeggen niet te weten van ingezette arbeiders uit Noord-Korea. Peter Berdowski, CEO van Boskalis, zegt tegen BNR dat ze bij de start van de opdrachten streng meekeken naar de gang van zaken. ‘Ons team zat er bovenop. Ik kan verzekeren dat in die periode ons niets ten ore is gekomen over de inzet van Noord-Koreanen.’

Oud-directeur Feiko Hogeven van Shipkits beaamt dat er via zijn bedrijf schepen zijn gebouwd bij de Poolse werf en sluit niet uit dat daar ook Noord-Koreanen bij betrokken waren, zegt hij tegen NOS. ‘Ik denk het wel, maar ze hadden geen bordje om: Noord-Korea.’ Zijn bedrijf is in 2016 gestopt met het bouwen van schepen in Polen.

Al twee jaar bekend

Opvallend is dat een vergelijkbaar rapport in 2016 wereldwijd aandacht kreeg en leidde tot vragen in de Tweede Kamer en het Europarlement. Het nieuwe rapport stelt dan ook dat de betrokken bedrijven vanaf dat moment op hun hoede hadden moeten zijn voor soortgelijke situaties en dat zij actief moesten onderzoeken of dit ook in hun aanvoerketen gebeurde.

Europarlementariër Agnes Jongerius wil de betrokken bedrijven sancties opleggen, zegt ze tegen NOS. ‘Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar juridisch niet onmogelijk.’

De Noord-Koreaanse ambassade in Warschau ontkent overigens dat er sprake is van uitbuiting, dwangarbeid en illegale praktijken. In een reactie laten ze weten dat de informatie is verzonnen door departementen voor psychologische oorlogsvoering van Zuid-Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingdiensten. Breuker heeft hier niet op gereageerd.