Nu juweliers, tankstations en winkels zijn voorzien van cameratoezicht, zoeken overvallers een nieuw doelwit. De pizzabezorger is een makkelijk slachtoffer: hij of zij heeft contant geld op zak en is onbeveiligd. Domino’s nam eind januari extra maatregelen tegen overvallers met vier contantloze vestigingen. De keten moedigt al haar winkels aan om over te stappen op alleen pin.

New York Pizza start binnenkort een veiligheidstest in samenwerking met de politie, overheid en gemeenten. Bezorgers van 15 vestigingen worden uitgerust met een camera en een alarmknop met GPS. Ze krijgen bovendien overvaltraining. Als de test een succes is, zal New York Pizza de mogelijkheden voor landelijke implementatie onderzoeken.

 Benjamin Holdijk van New York Pizza hoopt dat bezorgers zich veiliger zullen voelen dankzij de maatregelen. In contantloos betalen ziet hij in tegenstelling tot Domino’s vooralsnog geen oplossing. ‘Contant geld beslaat nog een groot deel van het betaalverkeer. Daarnaast zijn overvallers ook uit op telefoons, vervoersmiddelen en zelfs de tassen waarin pizza’s worden vervoerd.’

Voor het uitvoeren van de maatregelen zijn Domino’s en New York Pizza afhankelijk van de welwillendheid van franchisenemers. Die zien niet altijd de noodzaak van verandering. Holdijk: ‘Er moet vaak eerst iets gebeuren voordat mensen het belang zien. Maar wij willen dat juist voor zijn.’ Domino’s ziet ook dat ondernemers het spannend vinden om contant geld uit te sluiten als betaalmiddel. ‘Maar veiligheid gaat boven alles’, verklaart Marianne Kemps van Domino’s.