Direct na zijn benoeming liet Torra weten dat hij ernaar streeft om ‘de rechtmatige president van Catalonië, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen.’ Torra laat er dan ook geen misverstand over bestaan dat hij slechts als een tijdelijke oplossing fungeert. ‘Onze president is Carles Puigdemont en we zullen trouw zijn aan het mandaat van oktober om een onafhankelijke staat op te bouwen in de vorm van een republiek’, zei Torra maandag.

De voormalig premier Puigdemont is nog altijd in Duitsland waar de politie hem in maart arresteerde. Hij wacht daar zijn eventuele uitlevering aan Spanje af. Madrid wil de ex-premier berechten vanwege rebellie, opruiing en malversatie naar aanleiding van het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië in oktober vorig jaar.

De benoeming van een nieuwe regiopresident in Catalonië heeft lang op zich laten wachten. Eerder blokkeerden Spaanse rechters de aanstelling van drie andere kandidaten. Twee van hen zitten in de gevangenis vanwege hun optreden bij het illegaal verklaarde referendum. De derde kandidaat was Carles Puigdemont zelf.

'Beesten'

Vorige week schoof Puigdemont Torra naar voren als zijn opvolger. De jurist staat bekend als een hardliner. In het verleden noemde hij Spanjaarden ‘beesten’ en meende hij dat Catalonië wordt ‘bezet’ door Spanje. Critici zijn van mening dat Torra een xenofoob is en als marionet van Puigdemont functioneert.

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet maandag weten dat hij Torra zal beoordelen op basis van zijn acties.